Basın

I. ULUSLARARASI BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

I. ULUSLARARASI BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

“Herkes Film Çekebilir sloganıyla 14-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek olan I. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, 14 Kasım 2013 Perşembe gecesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşen açılış töreniyle başladı.

14 Kasım 1914, hakim sinema tarihi algısı içerisinde Türk sinemasının başlangıcı sayılıyor. 30 Kasım 2009 ise, Ahmet Uluçay’ın vefat tarihi. Bu iki önemli olaya öncelik vererek festival tarihini belirleyen festival ekibi, 100. yılını dolduran Türk sinemasında yeni olanaklar ve yeni bakış açıları kazandırmayı hedefliyor.

Etik, estetik ve teknik bütünlüğe sahip filmlerin kabul edildiği festivalde 60 kısa film yarışıyor. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, bu sene ödüllerini kısa filmcilere dağıtacak. Festivalin 50.000 TL değerindeki büyük ödülü, 30 Kasım 2009’da aramızdan ayrılan Türk sinemasının en özgün karakteri Ahmet Uluçay’a adanıyor. Ahmet Uluçay Büyük Jüri Ödülü; Demet Akbağ’ın başkanı olduğu, Osman Sınav, Ömer Vargı, Peggy Rajski ve Mohydeen Izzat Quandour’den oluşan bir jüri tarafından belirlenmekte. Bunun dışında kısa film jürisinde Yiğit Şardan, Yüksel Aksu, Hasan Özgen, Uğur İçbak, Ahmet Mümtaz Taylan, İsmail Güneş, İhsan Kabil, Burçak Evren, Ezel Akay, Ayhan Ergürsel, Murat Aslan, Murat Şenürkmez, Ferat Bilgin ve Kamil Koç yer almakta.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 20.00’de gerçekleşen açılış törenine Ahmet Uluçay’ın oğlu İdris Uluçay’ın yaptığı konuşmayla başlandı, ardından protokol konuşmaları yapıldıktan sonra yarışma filmlerinin tanıtımıyla devam edildi. Tören, Nijer yapımı Demain adlı 35 dakikalık filmin gösterimiyle sona erdi. Açılış gecesine birçok tanınmış yönetmen, oyuncu, yapımcı, senarist katıldı.

Ahmet Uluçay’a Özel Anma

30 Kasım 2009 Ahmet Uluçay’ın ölüm yıldönümü. Uluçay’ı ölüm yıldönümünde Kütahya Tavşanlı’da mezarı başında andıktan sonra muhteşem filmi Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’ı izleyicilerle buluşturulacak.

Festival Programı

Festival programı, film seçkisi ve etkinliklerden oluşmakta. Film seçkisinde 8 başlık yer alıyor. Yarışma filmleri; kısa kurmaca, belgesel ve TESİYAP destekli filmlerden meydana geliyor. TESİYAP destekli filmler, daha önceden TESİYAP tarafından yapım ve çekim desteği alan 20 çalışmadan oluşmakta. Ahmet Uluçay seçkisinde, 8 kısa ve Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak yer alıyor. Festivalin en önemli seçkilerinden olan Gelenekten Geleceğe 4 Yönetmen”, “Geleneği olmayanın geleceği olmaz” sözünden yola çıkarak kurgulanmış. Bu seçkide Lütfi Ö. Akad ve Ömer Kavur gibi Türk sinemasının geleneğini kuran yönetmenleriyle birlikte Türk sinemasını yerellik ve özgünlük seviyesine yeniden çeken Yılmaz Erdoğan ve Yüksel Aksu filmleri yer almakta. Önemli seçkilerden bir diğeri ise Kısadan Uzuna” adını taşıyor. Bu seçkide Mehmet Bahadır Er ve Mahmut Fazıl Coşkun’un kısa film, belgesel ve uzun metraj filmlerinden oluşmuş bir derleme mevcut. Özel programlar başlığı altında Bir Portre: Ethem Özgüven”, festivalin bu seneki konuk ülkesi Nijer ve bir amatör yarışma alanı olarak Bana Aileni Anlat” var. Kısalar seçkisinde NYU Tish School Of Arts‘tan seçilen kısalar, Kurzfilmtage – Oberhausen Festivali kısalarından oluşuyor. Belgeseller seçkisinde BSB seçkisi ve gösterim seçkisi var. İhsan Kabil’in seçtiği filmlerden oluşan Asya’nın Renkleri” seçkisinde ise Azerbeycan, İran, Bangladeş, Pakistan, Özbekistan, Mısır, Endonezya, Kazakistan, Tacikistan ve Afganistan’dan seçilmiş 26 film yer almakta. 

Film gösterimlerinin dışında, 25-30 Kasım tarihleri aralığında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde kısa film ve belgesel üzerine söyleşiler, 26 Kasım 2013’de Atlas Sinemasında Kamil Koç, TESİYAP fonunu ve gelecek yıllar için projelerin nasıl belirlenmesi ve sunulması gerektiğini anlatacak bir oturum düzenleyecek. 20-29 Kasım aralığında İstanbul Ticaret Üniversitesinde atölyeler, 18-22 Kasım tarihleri aralığında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Sinema ve Eleştiri” üzerine sinema sempozyumu gerçekleşecektir. Festival kapsamında İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Rıdvan Şentürk’ün Post Modern Kaos ve Sinema adlı kitabı TESİYAP adına yapılan yeni bir baskıyla sinemaseverlerle buluşturuluyor.

Festival Mekanları ve Festival Etkinlikleri

Film gösterimleri, Atlas Sineması, Cine Majestic Sineması, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Bağlarbaşı Kültür Merkezinde gerçekleşecektir. Atölyeler ve sempozyumlar İstanbul Ticaret Üniversitesinde yapılmakta, söyleşiler ise Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Atlas Sinemasında yapılmaktadır.

Bu arada yapılacak olan ve 15 gün sürecek festival etkinlikleri ve sinema gösterimleri herkese ücretsiz olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir